Προσωπικά σχόλια και Προσωπικές εντυπώσεις (Α)

(Τα ακόλουθα είναι προσωπικά σχόλια για κοινωνικά θέματα, για επίκαιρα γεγονότα, για έννοιες και για προσωπικές εντυπώσεις σχετικά με άτομα και την καθημερινή ζωή)

 

Τα κοινωνικά και πολιτιστικά κοινά σημεία μεταξύ των Ελλήνων και των Εβραίων

Σήμερα, σε όλη την οικουμένη οι Έλληνες και οι Εβραίοι φαίνονται να μοιάζουν στην καθημερινή τους συμπεριφορά, στις υπαρξιακές φιλοδοξίες τους και στην κοινωνική τους κουλτούρα. Έχω ζήσει σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, στην Αίγυπτο, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα, όπως επίσης έχω ταξιδέψει αρκετά. Είχα στενούς φίλους και φίλες, συμμαθητές και συμμαθήτριες, όπως συνεργάτες και συνεργάτισσες διαφόρων εθνοτήτων, φυλών, θρησκειών, γενών και ηλικιών. Πάντα λειτούργησα σαν κοσμοπολίτης, πραγματιστικά, πολιτιστικά και ιδεολογικά. Στη διάρκεια των 67 χρόνων εμπειριών ζωής, έχω έρθει στο συμπέρασμα πως οι δύο πιο ανικανοποίητοι, δυστυχισμένοι και υπαρξιακά ανεπαρκείς λαοί στον κόσμο είναι οι Έλληνες και οι Εβραίοι. Και οι δύο αυτοί λαοί είναι σκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο, καθώς περίπου το 50% ζούνε εντός των εθνικών συνόρων τους, ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν σε διάφορα κράτη. Πολλοί από αυτούς που ζούνε στο εξωτερικό, βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το σύνολο του κάθε λαού είναι γύρω στα 20 εκατομμύρια.

Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι οι αιτίες που έχουν συμβάλει έτσι ώστε αυτά τα έθνη να νοιώθουν «υπαρξιακά δυσλειτουργικά» και «κοινωνικά ανασφαλή» είναι πολλές, αλλά οι πιο σημαντικές είναι τρεις. Πρώτα από όλα αυτά τα δύο έθνη είναι φυλετικά και πολιτιστικά «μπασταρδεμένα», μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μέσα από μεταναστεύσεις και ξένη κυριαρχία, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική. Δεύτερο, οι άστατες και εναλλασσόμενες ιστορικές εμπειρίες τους, έχουν προάγει ένα κοινωνικό και κοινοτικό περιβάλλον που τους έχει εκθέσει σε μόνιμη βάση σε πραγματικούς κινδύνους επιβίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που Έλληνες και Εβραίοι πάντα έβαζαν σε μεγάλη προτεραιότητα τη συσσώρευση πλούτου «με όποια μέσα» και την εξασφάλιση της συνοχή της οικογένειας, του σογιού και της φυλής «με όποιο κόστος» στο άτομο. Σαν συνέπεια, αυτοί οι δύο λαοί είναι συντηρητικοί, υλιστές και παραδοσιακοί!!!

Τρίτο, για να κρατήσουν την οικογένεια, το σόι και τη φυλή στεγανά και άφθαρτα, έχουν υποβαθμίσει και υποτάξει τις ελευθερίες της «προσωπικής έκφρασης» και της «προσωπικής δημιουργικότητας» των μελών τους, κάνοντας το άτομο κοινωνικά δουλικό και ψυχολογικά εξαρτημένο στα κέντρα «εξουσίας» και «επιρροής» του κάθε κοινοτικού θεσμού ή σχηματισμού, δηλαδή της οικογένειας, του σογιού και της φυλής!!! Μέσα στο θεσμό της οικογένειας, η μητέρα ή το κοινωνικό αντίστοιχό της, προσωποποιεί τον κύριο παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική επιτυχία των μελών της, δημιουργώντας ένα «αιμομικτικό» και «καταπιεστικό» κοινωνικό περιβάλλον!!! Στο σόι, οι αρσενικοί πρεσβύτεροι αποφασίζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικό-οικονομική πορεία και εξέλιξη των μελών, σχετικά με τη μόρφωση, τον γάμο, το επάγγελμα, όπως και με τα πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω τους!!! Όσον αφορά τώρα τη φυλή, το αποφασιστικό κοινωνικό στοιχείο που διαμορφώνει και επιβάλλει τη συνοχή, την αντίσταση και την ενότητα είναι η ταύτιση του μέλους με μια «εξαιρετική ιστορία» που καθορίζεται και διαδίδεται από την παραδοσιακή θρησκευτική ηγεσία της, από τους πολιτικούς της, από τους παιδαγωγούς της και τους λογίους της. Όλα αυτά τα πολιτιστικά, κοινοτικά και ιστορικά συστατικά που επηρεάζουν παρόμοια την προσωπικότητα των Ελλήνων και των Εβραίων, έχουν δημιουργήσει Λαούς που είναι «ανισόρροποι» και «δυσλειτουργικοί», διανοητικά, ψυχολογικά, ερωτικά και πνευματικά!!!

Ο Πρόεδρος Donald Trump και το Αμερικανικό Εβραϊκό Κατεστημένο

Το Αμερικανικό Εβραϊκό Κατεστημένο σήμερα νοιώθει «ανήσυχο» και «άβολα» με την εκλογή του Donald Trump σε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι ένας Παραδοσιακός, Αρσενικός, Συντηρητικός Αμερικανός, ένας «redneck», όπως αποκαλείται στην Αμερικανική «αργκό», που είναι μέρος Σκωτσέζος και μέρος Γερμανός, αντιπροσωπεύοντας εκείνες τις Ευρωπαϊκές φυλές που αποτέλεσαν το Πρώτο Αμερικανικό Κατεστημένο στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαπιστώνουν επίσης πως προσωποποιεί έναν «απρόβλεπτο» Αμερικανό Πατριώτη, ο οποίος αισθάνεται πολύ έντονα την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική «παρακμή» της χώρας του τα τελευταία 50 χρόνια περίπου. Για τον Πρόεδρο Donald Trump, οι Πραγματικοί Ένοχοι αυτής της Αμερικανικής Παρακμής είναι τα εσωτερικά κέντρα εξουσίας που έχουν καταφέρει να «μονοπωλήσουν» και να «κατευθύνουν» τις διαδικασίες των πολιτικών αποφάσεων μέσα από τις ομάδες πίεσης (lobbies), μέσα από το Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα και την Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή (Federal Reserve Board), μέσα από καλά ελεγχόμενα μαζικά μέσα ενημέρωσης όπως τις μεγάλες Τηλεοπτικές Εταιρίες των Ισχυρών Οργανισμών Εφημερίδων και Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας(internet), όπως και του Αμερικανικού Κατεστημένου Ψυχαγωγίας του Hollywood, που έχει διαστρεβλώσει τα Παραδοσιακά Κοινωνικά πρότυπα και τις Παραδοσιακές Κοινωνικές Αξίες της Αμερικανικής Κοινωνίας τα τελευταία 50 χρόνια.

 

Μια Σουρεαλιστική Περιγραφή της Κόλασης

Φαντάζομαι την Κόλαση σαν μια απέραντη πόλη, με ψηλά γοτθικά πέτρινα κτίρια, με μεγάλα παράθυρα και πλατιά μπαλκόνια. Αυτά τα πέτρινα κτίρια, περιτριγυρίζονται από πελώριες ιτιές, με πυκνό φύλλωμα που τα κλαδιά τους κρέμονται σχεδόν μέχρι το έδαφος. Το χρώμα των φύλλων τους είναι σκούρο πράσινο, καφετί και γκρίζο. Ο ουρανός είναι μόνιμα γκριζωπός-πορφυρός με αραιά σύννεφα που δεν κινούνται. Οι ακτίνες του ήλιου δεν διαπερνούν τα σύννεφα αν και είναι πάντα μέρα. Υπάρχει μια συνεχής ψιχάλα, ενώ δεν υπάρχει πουθενά ζωή, δεν ακούς ήχους ούτε αντιλαμβάνεσαι μυρωδιές. Περπατάς συνέχεια και παντού για να ανακαλύψεις κάποια σημεία ζωής, αλλά δεν βρίσκεις τίποτα. Γυρεύεις μέσα και έξω από τα κτίρια, όπως επίσης και στις μεγάλες λεωφόρους που διασχίζουν την πόλη. Όλοι οι ήχοι είναι βουβοί, ακόμα και οι ψιχάλες που πέφτουν στο έδαφος ή οι βαθιές αναπνοές που παίρνεις, κινούμενος απεγνωσμένα. Δεν μπορείς να αισθανθείς τους παλμούς της καρδιάς σου!!!

 

Τι είναι Φιλοσοφία;;;

Η Φιλοσοφία πρώτα αναγνωρίστηκε και ταυτίστηκε μέσα από τα γραπτά και τα λεγόμενα των Αρχαίων Ελλήνων Λογίων που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία και στα νησιά που περιτριγύριζαν τις παραλίες της, γύρω στον 7ο και 6ο αιώνα π.χ. Οι Έλληνες που ζούσαν σε αυτά τα μέρη της Ανατολικής Μεσογείου ανήκαν στην Ελληνική φυλή των Ιώνων. Η Φιλοσοφία είναι μια συστηματική διάγνωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της ανθρώπινης έκφρασης, που μπορεί να είναι είτε εποικοδομητική για το άτομο και για την κοινωνία στο σύνολό της, είτε ζημιογόνα για το άτομο και για την κοινωνία γενικότερα. Μέσα από αυτή τη συστηματική διάγνωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς επίσης εξετάζονται οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των εποικοδομητικών και των ζημιογόνων διαστάσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αυτοί οι δύο υπαρξιακοί ανθρώπινοι πόλοι!!!

 

Hieronymus van Aken painting

Ιερώνυμος Bosh (1450-1516), Ολλανδός ζωγράφος
Η καθημερινότητα των Ελληνίδων και Ελλήνων <πανταχού παρών> – Σκέτη κόλαση

«Ήρθα να βάλω φωτιά στη γη, και τι άλλο να θέλω αν έχει ήδη ανάψει; Έχω δε ένα βάφτισμα με το οποίο πρέπει να βαφτιστώ, και σε πόση οδύνη βρίσκομαι ώσπου να τελειώσει!»
Κατά Λουκάν 12, 49-50