Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το Κεφάλαιο 21 του παιδικού μυθιστορήματος “Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Antoine de Saint Exupery (1900-1944). Περιγράφει τον διάλογο μεταξύ της “σοφής” αλεπούς και του “εξωγήινου” αγοριού,του μικρού πρίγκιπα,όπου η αλεπού εξηγεί στο μικρό αγόρι την πραγματική έννοια της ζωής.Ο γάλλος συγγραφέας στο παραμύθι αυτό χρησιμοποιεί την προσωπικότητα του “εξωγήινου” αγοριού για να εκφράσει πολλές αλήθειες σχετικά με την χαμένη αθωότητα μας και τις πιθανότητες που διαθέτουμε για να επαναφέρουμε στην ζωή μας το σέβας προς την “ιερότητα”της ζωής. Οι εικονογραφίες του βιβλίου είναι δημιουργήματα του συγγραφέα.
“..Και ξαναγύρισε στην αλεπού: -Αντίο,της είπε…. -Αντίο,είπε η αλεπού:Να το μυστικό μου.Είναι πολύ απλό:Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά.Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια. -Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια,ξαναείπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται. -Ο καιρός που έχασες για το τριαντάφυλλό σου είναι που το κάνει να έχει τόση σημασία… -Ο καιρός που έχασα για το τριαντάφυλλό μου…,έκανε ο μικρός πρίγκιπας,για να το θυμάται. -Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τούτη την αλήθεια,είπε η αλεπού.Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις.Απ΄εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου…. – Ειμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου…”
Ο Antoine de Saint Exupery (1900-1944) γεννήθηκε στην Lyon,της Γαλλίας,σε αριστοκρατική οικογένεια. Το 1920 εισήλθε στην διάσημη σχολή τεχνών των Παρισίων, την “Ecole des Beaux-Arts”, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Το 1921 όμως ξεκίνησε την στρατιωτική του θητεία όπου σύντομα κατατάχθηκε στην αεροπορία σαν πιλότος.Η αεροπορία και οι μακρινές πτήσεις ήταν εκείνα τα στοιχεία που επηρέασαν περισσότερο την ζωή και αργότερα το συγγραφικό έργο του Saint Exupery. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην διεθνή μεταφορά ταχυδρομικού υλικού μέσω αεροπορικών πτήσεων.Η καριέρα του πιλότου προσέφερε στο συγγραφέα τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να προσεγγίσει ουσιαστικά διάφορες κουλτούρες ,ειδικά αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.Οι πτήσεις επέτρεψαν στον συγγραφέα να έχει μιά “παγκοσμιοποιημένη” προοπτική της ανθρώπινης κοινότητας,δίχως εθνικά σύνορα,γεωγραφικά ή πολιτισμικά.Τα περισσότερα βιβλία του είχαν άμεση σχέση με τα διάφορα αεροπορικά του ταξίδια σαν επαγγελματίας πιλότος,αλλά το πιό διάσημο από τα έργα του είναι το παιδικό μυθιστόρημα, “Ο Μικρός Πρίγκιπας” (1943)-ένα βιβλίο πού απευθύνονταν επίσης και σε μεγάλους.Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια κριτική ματιά της ανθρώπινης κοινότητας μέσα από τις σκέψεις και την ψυχή ενός “εξωγήινου” αγοριού, που ειναι ο μικρός πρίγκιπας.Μέσα από την έντονη διάθεση του αγοριού να κατανοήσει την ανθρώπινη πραγματικότητα,κατανοώντας την με ταπεινότητα και βαθιά αγάπη για το οικουμενικό, ο συγγραφέας μας παρέχει το μέσον για να αποσαφηνίσουμε την ανθρώπινη παράνοια αλλά και τις δυνατότητες της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας.