{Μια παλιά και καλή φίλη, Ελληνίδα, που γνωρίζω πάνω από 20 χρόνια, μου έστειλε ένα e-mail σχολιάζοντας ένα μικρό κείμενο που έβαλα στην ιστοσελίδα μου τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό το κείμενο είναι ένα από τέσσερα μικρά κείμενα που έγραψα γι’αυτόν τον μήνα. Στην αρχή, παρουσιάζω το κείμενο για να γνωρίζουν οι αναγνώστες το περιεχόμενο στο οποίο κάνει αναφορά η καλή μου φίλη. Δεν θα αναφέρω το όνομά της.}
Α) Το κείμενο της ιστοσελίδας μου
‘Τα κοινωνικά και πολιτιστικά κοινά σημεία μεταξύ των Ελλήνων και των Εβραίων’
Σήμερα, σε όλη την οικουμένη, οι Έλληνες και οι Εβραίοι φαίνονται να μοιάζουν στην καθημερινή τους συμπεριφορά, στις υπαρξιακές φιλοδοξίες τους και στην κοινωνική τους κουλτούρα.
Έχω ζήσει σε τέσσερεις διαφορετικές χώρες, στην Αίγυπτο, στον Καναδά, στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα, όπως επίσης έχω ταξιδέψει αρκετά. Είχα στενούς φίλους και φίλες, συμμαθητές και συμμαθήτριες, όπως και συνεργάτες και συνεργάτισσες διαφόρων εθνοτήτων, φυλών, θρησκειών και ηλικιών. Πάντα λειτούργησα σαν κοσμοπολίτης, πραγματιστικά, πολιτιστικά και ιδεολογικά.
Στην διάρκεια των 67 χρόνων εμπειριών ζωής, έχω έρθει στο συμπέρασμα πως οι δύο πιο ανικανοποίητοι, δυστυχισμένοι και υπαρξιακά ανεπαρκείς λαοί στον κόσμο είναι οι Έλληνες και οι Εβραίοι. Και οι δύο αυτοί λαοί είναι σκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο, ενώ περίπου το 50% ζούνε εντός των εθνικών συνόρων τους, οι υπόλοιποι κατοικούν σε διάφορα κράτη. Πολλοί από αυτούς που ζούνε στο εξωτερικό , βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το σύνολο του κάθε λαού είναι γύρω στα 20 εκατομμύρια.
Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι οι αιτίες που έχουν συμβάλλει έτσι ώστε αυτά τα έθνη να νοιώθουν “υπαρξιακά δυσλειτουργικά” και “κοινωνικά ανασφαλή” είναι πολλές, αλλά οι πιο σημαντικές είναι τρείς.
Πρώτα απ’όλα , αυτά τα δύο έθνη είναι φυλετικά και πολιτιστικά “μπασταρδεμένα”, μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μέσα από μεταναστεύσεις και ξένης κυριαρχίας, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής.
Δεύτερο, οι άστατες και οι εναλλασσόμενες ιστορικές εμπειρίες τους έχουν προάγει ένα κοινωνικό και κοινοτικό περιβάλλον που τους έχει εκθέσει σε μόνιμη βάση σε πραγματικούς κινδύνους επιβίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες και οι Εβραίοι πάντα έβαζαν σαν πρώτη προτεραιότητα τη συσσώρευση πλούτου με “όποια μέσα” και την εξασφάλιση της συνοχής της οικογένειας , του σογιού και της φυλής με “όποιο κόστος” στο άτομο!!! Σαν συνέπεια , αυτοί οι δύο λαοί είναι συντηρητικοί, υλιστές και παραδοσιακοί!!!
Τρίτο, για να κρατήσουν την οικογένεια, το σόι και την φυλή στεγανά και άφθαρτα, έχουν υποβαθμίσει και υποτάξει τις ελευθερίες της “προσωπικής έκφρασης”και της “προσωπικής δημιουργικότητας” των μελών τους, κάνοντας το άτομο κοινωνικά δουλικό και ψυχολογικά εξαρτημένο στα κέντρα “εξουσίας” και “επιρροής” του κάθε κοινοτικού θεσμού ή σχηματισμού, δηλαδή της οικογένειας, του σογιού και της φυλής!!!
Μέσα στον θεσμό της οικογένειας, η μητέρα ή το κοινωνικό αντίστοιχό της, προσωποποιεί τον κύριο παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική επιτυχία των μελών της, δημιουργώντας ένα “αιμομικτικό” και “καταπιεστικό” κοινωνικό περιβάλλον!!!
Στο σόι, οι αρσενικοί πρεσβύτεροι αποφασίζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικο- οικονομική πορεία και εξέλιξη των μελών, σχετικά με την μόρφωση, τον γάμο, το επάγγελμα, όπως και με τα πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω τους!!!
Όσον αφορά τώρα την φυλή, το αποφασιστικό κοινωνικό στοιχείο που διαμορφώνει και επιβάλλει την συνοχή, την αντίσταση και την ενότητα είναι η ταύτιση του μέλους με μια “εξαιρετική ιστορία” που καθορίζεται και διαδίδεται από την παραδοσιακή θρησκευτική ηγεσία της, από τους πολιτικούς της, από τους παιδαγωγούς της και τους λογίους της!!!
Όλα αυτά τα πολιτιστικά, κοινοτικά και ιστορικά συστατικά που επηρεάζουν παρόμοια τις προσωπικότητες των Ελλήνων και των Εβραίων, έχουν δημιουργήσει Λαούς που είναι “ανισόρροποι” και “δυσλειτουργικοί”, διανοητικά, ψυχολογικά, ερωτικά και πνευματικά!!!
Β) Τα σχόλια της καλής μου φίλης πάνω στο κείμενό μου
Αλέξανδρε καλημέρα,
Είμαι καλά και καθόλου θυμωμένη όπως περίμενες ή υπέθετες. Θα μπορούσα να συμφωνήσω με την ανάλυσή σου σε γενικές γραμμές. Θα μπορούσα να συμφωνήσω σχεδόν απολύτως αν αναφερόσουν και σε συγκριτικά στοιχεία με άλλους λαούς μη Εβραίους/Έλληνες. Θα ήθελα αναφορές με παραδείγματα ιστορικά που να ερμηνεύουν την ανάλυση. Τι να πώ ; Ότι λυπάμαι που σπούδασα Επιστήμες, Βάσης που απαιτούν υπόθεση, πείραμα, τεκμηρίωση, ερμηνεία;
Γι’αυτό νομίζω πως θα γινόταν πιο κατανοητό και από ανθρώπους απλούς, δηλαδή που δεν τα βλέπουν όλα θεωρητικά, είναι δηλαδή ανασφαλείς και βλέπουν ότι οι εικόνες μεταφέρουν τα μάτια τους ή συγκρίνουν εργασίες άλλων που βασίστηκαν σε γεγονότα. Αυτή η κατηγορία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των ανθρώπων και ίσως να θέλουν και εκείνοι να κατανοήσουν τα γραπτά που διαβάζουν.
Συνέχισε να γράφεις και μη βιάζεσαι να τελειώνεις.
Πάντα φίλη σου και αναγνώστρια, έστω και καθυστερημένα.
Γ) Η απάντησή μου στα σχόλια της καλής μου φίλης
Καλή μου φίλη γεια!!!
Σ’ευχαριστώ για το γράμμα σου και για τα σχόλια.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν ένα οικουμενικό πολιτισμό κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες!!! Τους περισσότερους σοφούς τους και λογίους τους τους πολέμησαν, αλλά τελικά τους δέχθηκαν και τους δόξασαν. Αυτό, γιατί στην κουλτούρα τους υπήρχαν τρία ιερά κοινωνικά συστατικά, η ελευθερία σκέψης, η ελευθερία έκφρασης και η αυτογνωσία- με όλα τα κοινωνικά εμπόδια και όλες τις κοινωνικές ατασθαλίες για το άτομο, όπως η θέση της γυναίκας και οι σκλάβοι!!!
Έτσι δημιουργείς πολιτισμό και ανακαλύπτεις οικουμενικές αλήθειες, αγνοώντας την προσωπική σου ασφάλεια για χάρη της ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι πολύ σύντομη!!!
Την αγάπη μου
Αλέξανδρος
P.S. Στην ελληνική πραγματικότητα, αυτό που έχω βιώσει από μικρό παιδί, είναι μια ασέβεια προς την ελευθερία του ατόμου και τον εμπαιγμό της φυσικής τάξης πραγμάτων, γιατί είμαστε “μάγκες” και “ξύπνιοι”- και ξέρουμε να λέμε πολλά ψέματα στους άλλους , αλλά πιο σημαντικά στον εαυτό μας!!! Αλλά με πιο τίμημα;;; Τον κατακερματισμό της ανθρώπινης περιπέτειας, της ανθρώπινης γαλήνης και του ανθρώπινου ερωτισμού προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς την ζωή!!! Το θέατρο του παραλόγου!!!
Τον κακό μας τον καιρό-και κρίμα, θανάσιμο κρίμα για όλους μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν αυτή την διαστρέβλωση του μεγαλείου της ζωής και του ανθρώπου!!!