Αριστοτέλης Ωνάσης, το πρότυπο του σύγχρονου “Neanderthal” – Επίλογος (γ)

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης (1948-1973), μοναχογιός του Αριστοτέλη Ωνάση, παρά την νεαρή ηλικία του και τα “χρυσά φλουριά” του πατέρα του, το λίγο διάστημα που έζησε σαν ενήλικας, απέδειξε ότι όχι μόνο διέθετε δυνατή προσωπικότητα και ένα εύστροφο μυαλό, αλλά επίσης αντιμετώπιζε την καθημερινότητα με τόλμη, με πάθος, με πολύ συναίσθημα, αλλά και με αντικειμενικότητα, σε αντίθεση με τον πατέρα του και μέντορά του (με την αρνητική έννοια). Ο Αλέξανδρος κάποια στιγμή, αναφερόμενος στις σχέσεις του πατέρα του με την σύζυγό του, την Jackie Kennedy, είπε τα εξής:”…Ο πατέρας μου λατρεύει τα ονόματα (τους ισχυρούς και διάσημους) και η Jackie λατρεύει τα λεφτά…” (μετ. Από τ΄ αγγλικά) (σελ. 1. http://thinkexist.com/quotes/alexander_onassis/).

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στα πρώτα μέρη του άρθρου μας, ο Ωνάσης από την δεκαετία του 30, είχε κοινωνικές επαφές με την οικογένεια Kennedy, ξεκινώντας με τον πρεσβύτερο της οικογένειας, τον Joseph P. Kennedy (1888-1969), ισχυρό πολιτικό και επιχειρηματία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αυτή η κοινωνική προσέγγιση του Ωνάση με την οικογένεια Kennedy έγινε ακόμη πιο επιτακτική, λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης του ίδιου από τις Αμερικανικές Αρχές και από τις ισχυρές Αμερικανικές Πετρελαϊκές Εταιρίες μετά τις “αποκλειστικές συμφωνίες” που είχε κλείσει με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας για την μεταφορά του πετρελαίου της χώρας αυτής σε όλα τα μέρη της γης. Την εξομάλυνση με το πολιτικό και το οικονομικό κατεστημένο της Αμερικής ο Ωνάσης το επεδίωξε μέσα από τις στενότερες σχέσεις του με όλη την οικογένεια Kennedy, ιδιαίτερα με την σύζυγο του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, την Jackie Kennedy και την μικρότερη αδερφή της, την Caroline Lee Bouvier, την οποία στο παρελθόν την είχε και σαν ερωμένη του. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Ωνάση ήρθε το καλοκαίρι του 1963, όταν η Jackie Kennedy έχασε τον νεογέννητο γιο της, τον Patrick, μετά από μια εβδομάδα ζωής. Ο Ωνάσης τότε πρότεινε στην Jackie και στην μικρή της αδερφή, να κάνουν μια μεγάλη κρουαζιέρα στην Μεσόγειο με την θαλαμηγό του την “Χριστίνα”. Η Jackie και η Caroline Lee Bouvier τελικά δέχτηκαν την πρόσκληση του Ωνάση. “…Εκείνη και η αδερφή της, η Lee Radziwell, δέχτηκαν την πρόταση του Ωνάση να τους πάρει σε κρουαζιέρα, δίνοντας στην Jackie την ευκαιρία να θρηνήσει μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Ήταν κατά την διάρκεια αυτών των διακοπών που ο Ωνάσης συνειδητοποίησε το πόσο σημαντικό είναι να τα έχει καλά με τους Kennedy, διότι από την εποχή που ο ίδιος είχε παραπεμφθεί από τις Αμερικανικές Αρχές, δεν είχε την δυνατότητα να κάνει δουλειές με την Αμερικανική Κυβέρνηση. Σκέφτηκε λοιπόν ότι αν γινόταν στενός φίλος με τους Kennedy, θα μπορούσε ξανά να ξεκινήσει το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες…” (μετ. από τ΄αγγλικά)(σελ. 2. http://everything2.com/title/Aristotle%2520 Onassis). Όταν δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο John F. Kennedy (1917-1963), τον Νοέμβριο του 1963, ο Αριστοτέλης Ωνάσης πήρε προσωπική πρόσκληση να παραβρεθεί στην κηδεία του Προέδρου, αλλά και να μείνει στον Λευκό Οίκο(σελ. 6. http://www.rodosport.gr/enlefko/onasis.htm).

                Όταν πέθανε ο John F. Kennedy το 1963, ο Ωνάσης παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Kennedy, ιδιαίτερα με την Jackie Kennedy, αλλά και με τον Bobby Kennedy, τον νεότερο αδερφό του δολοφονημένου Προέδρου της Αμερικής. Όμως με την δολοφονία του Bobby Kennedy τον Ιούνιο του 1968, ο Ωνάσης πίστεψε ότι οι όποιες μελλοντικές ευκαιρίες( επιχειρηματικές και δημοσίων σχέσεων) με τους Kennedy είχαν σχεδόν εξανεμιστεί, αλλά η τύχη τα έφερε διαφορετικά. Η Jackie ήταν τρομοκρατημένη, ενώ γνώριζε καλά πως τα παιδιά της, η Caroline Kennedy (1957- ) και ο John Junior Kennedy (1960-1999), θα ήταν οι επόμενοι στόχοι δολοφονίας των ισχυρών αντιπάλων της οικογένειας Kennedy. Το γεγονός ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή, η Jackie ζήτησε την στήριξη του Αριστοτέλη Ωνάση και τελικά τον παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1968, δεν ήταν μόνο θέμα οικονομικό, γνωρίζοντας καλά ότι ο ίδιος διέθετε μια αμύθητη περιουσία και πως επίσης του άρεσε να ξοδεύει πάνω σε γυναίκες που θα τον έκαναν διάσημο σε όλη την υφήλιο( ανασφάλεια, εγωκεντρισμός ), αλλά επίσης αφορούσε την προσωπική της ασφάλεια και την ασφάλεια των παιδιών της. Αυτό σήμαινε πως η ίδια και τα παιδιά της θα έπρεπε να ζήσουν μακριά από την οικογένεια Kennedy και πολύ μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή η Jackie Kennedy εκμυστηρεύοντας σε φίλους τις φοβίες της ανέφερε τα εξής: “…Μισώ αυτήν την χώρα. Απεχθάνομαι την Αμερική και δεν θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν εδώ. Αν σκοτώνουν τους Kennedy, τα παιδιά μου θα είναι οι πρώτοι στόχοι. Θέλω να δραπετεύσω από αυτήν την χώρα…” (μετ. από τ΄αγγλικά) (σελ. 7. http://www.angelfire.com/wa/AandEsAvenue/Jackie.html).

Η Jackie και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ήταν και οι δύο “ξύπνιοι”, φιλόδοξοι, φιλήδονοι, φιλοχρήματοι, αμοραλιστές, ναρκισσιστές, αδίστακτοι, ενώ επίσης λάτρευαν να βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας και της “υψηλής κοινωνίας”, αλλά και να περνάνε στον “απλό κοσμάκη” την εικόνα του “χαρισματικού απλού πολίτη”. Ο γάμος της Jackie με τον Ωνάση ήταν μια “ευκαιριακή νόμιμη σύμβαση” που συνέφερε και στους δύο, γιατί οι δεσμεύσεις τους ήταν περισσότερο “γραφειοκρατικές” παρά “συναισθηματικές”, προσφέροντάς τους όλες τις ελευθερίες να ζήσουν ακριβώς όπως αυτοί ήθελαν. “…Έκαναν μια συμφωνία: θα την παντρευόταν και θα διέθετε σε αυτήν και στα παιδιά της την προστασία που αυτή αναζητούσε με αγωνία, και εκείνη θα ήταν “το τρόπαιό του” που αυτός θα επιδείκνυε στους φίλους του επιχειρηματίες…” (μετ. Από τ΄αγγλικά) (σελ. 2. http://everything2.com/title/Aristotle%2520Onassis). Ένα μήνα μετά τον γάμο του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης πήγε στο Παρίσι για ” να τα ξαναβρούν” με την Μαρία Κάλλας (σελ. 2. http://everything2.com/title/Aristotle%2520Onassis), ενώ η Jackie Kennedy Onassis μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, επανασυνδέθηκε με τους “παλιούς συντρόφους” της στην Νέα Υόρκη. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να ξεκαθαρίσει την θέση του και τα κριτήριά των συζυγικών του σχέσεων με την Jackie, έκανε την εξής δήλωση στα ΜΜΕ”…Η Jackie είναι σαν ένα μικρό πουλί που χρειάζεται ελευθερία αλλά και προστασία- εγώ της τα παρέχω και τα δύο. Μπορεί να κάνει ότι ακριβώς της αρέσει να επισκέπτεται διεθνείς εκθέσεις μόδας και να ταξιδεύει ή να πηγαίνει με φίλους στο θέατρο και όπου αλλού αυτή θέλει. Και εγώ φυσικά, θα κάνω ακριβώς αυτό που μου αρέσει. Εγώ ποτέ δεν την αμφισβητώ, όπως και εκείνη δεν αμφισβητεί εμένα(μετ. από τ΄αγγλικά) (http://www.arlingtoncemetery.net/jbk.htm).  Όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης νυμφεύθηκε την Jackie Kennedy το 1968, ο ίδιος ήταν 62 ετών και η Jackie 39, δηλαδή υπήρχε μια διαφορά “εικοσιτριών χρόνων”!!!

Η Jackie Kennedy όπως και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, σε όλη τους την ζωή λειτούργησαν σαν “αρπακτικά”- και οι δύο “λάτρευαν” το χρήμα, την εξουσία και την αυτοπροβολή, ενώ όλες οι κινήσεις τους και οι ενέργειές τους στην δημόσια αλλά και στην προσωπική τους ζωή, είχαν σαν “σημείο αναφοράς” αυτές τις “μονοδιάστατες” και “ρηχές” εμμονές. Ο μεν Ωνάσης μεγάλωσε μέσα σε μια πλούσια Μικρασιατική Ελληνική Οικογένεια μεγαλεμπόρων καπνού, η δε Jackie είχε και αυτή γονείς που προέρχονταν από οικογένειες επιχειρηματιών και εμπόρων, παλιά “τζάκια” των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όχι και “πρωτοκλασάτα” γιατί ήταν Καθολικοί Χριστιανοί και όχι Προτεστάντες.

Όταν η Jackie ήταν 10 χρονών, δηλαδή το 1940, η μητέρα της, η Janet Norton Lee (1907-1989), Καθολική στο θρήσκευμα αλλά από εύπορη οικογένεια, χώρισε τον πατέρα της, τον John Vernou Bouvier III (1891-1957), επίσης Καθολικό και χρηματιστής στο επάγγελμα. Η επίσημη αιτιολογία για το διαζύγιο ήταν οι εξωσυζυγικές σχέσεις του πατέρα της Jackie όπως και ο αλκοολισμός του, αλλά η πραγματική αιτία ήταν η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, γιατί ο John Vernon Bouvier III είχε κάνει κακές επενδύσεις και χρώσταγε πολλά λεφτά(σελ. 2. http://www.angelfire.com/wa/AandEsAvenue/Jackie.html). Η μητέρα της Jackie που ήταν μια πολύ ωραία γυναίκα και παράλληλα κοσμική λόγω της πλούσιας καταγωγής της, σύντομα ξαναπαντρεύτηκε (1942) με τον Hugh D. Auchincloss (1897-1976), διάσημο δικηγόρο της Washington, αλλά πιο σημαντικά, κληρονόμο της Αμερικανικής Πετρελαϊκής Εταιρίας “Standard Oil”, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως (σελ. 1. http://en.Wikipedia.org/wiki/Jacqueline_Kennedy_Onassis).

Για την Jackie όπως και για την μικρότερη αδερφή της, την Caroline Lee Bouvier (1933- ), οι φιλόδοξες και στρατηγικές κινήσεις της μητέρας τους, όπως και οι αυστηρές της συμβουλές για κοινωνική “καταξίωση” και “ευημερία”, οδήγησε και τις δύο σε δόξα και σε πλούτοι, πάντα με τίμημα την προσωπική τους “ελευθερία”, την “αξιοπρέπεια” και την “αυτοτέλειά” τους. Η συνταγή της “μάνας” ήταν απλή αλλά πολύ αποτελεσματική, κοινωνική αναρρίχηση και πλουτισμός μέσω καλά επιλεγμένων συζύγων και “ερωτικών” συντρόφων. Κάτι μου θυμίζει αυτό!!! Η μητέρα τους, η Janet Lee Norton, ξεκινώντας ένα δεύτερο γάμο μ’ένα πολύ πλούσιο και διάσημο άνδρα, και κάνοντας δύο παιδιά μαζί του, την Janet Jennings Auchincloss (1945-1985) και τον James Lee Auchincloss (1947- ), εξασφάλισε στις κόρες τις τα οικονομικά και τα κοινωνικά μέσα να “διαπρέψουν” σαν “γυναίκες” μέσα σ’ένα κόσμο ελεγχόμενο από ισχυρούς άνδρες “Neanderthal” όπως τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Joseph P. Kennedy τον πρεσβύτερο, τον Warren Buffett, τον Silvio Berlusconi, τον George Soros, τον Dominique Strauss-Kahn, και πολλών άλλων ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!! Η Αμερικανίδα συγγραφέας Jan Pottker που έγραψε ένα βιογραφικό βιβλίο για τις σχέσεις της Jackie Kennedy με την μητέρα της, αναφέρει τα εξής στον πρόλογο του βιβλίου της:”…η μητέρα της Jackie, η Janet- η πιο σημαντική επιρροή πάνω στην Jackie, επηρέασε τον χαρακτήρα της πολύ περισσότερο από όλους τους άνδρες που είχαν “εισέλθει” και “εξέλθει” από την ζωή της, αφού για εξήντα ολόκληρα χρόνια ήταν πάντα δίπλα της- από την γέννηση της Jackie μέχρι τον θάνατο της Janet…. Έτσι, για τα εξήντα από τα εξηνταπέντε χρόνια που θα δοθούν στην Jackie, η Janet Auchincloss θα είναι ο σταθερός στυλοβάτης της και ο πνευματικός της καθοδηγητής…”(μετ. από τ’αγγλικά) (σελ. 1. http://www.Janpottker.com/janetprologue.html).

       Η μικρότερη αδερφή της Jackie, η Caroline Lee Bouvier, που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1933, δηλαδή 3 χρόνια μετά την γέννηση της Jackie, και που βρίσκεται ακόμα “εν ζωή”, παντρεύτηκε 3 φορές. Το 1953, παντρεύτηκε τον Michael Temple Canfield, πρόεδρο πολύ μεγάλου εκδοτικού οίκου, που κάποιοι τον θεωρούν νόθο γιο του Πρίγκιπα Γεωργίου (1902-1942), του μικρότερου γιου του Βασιλιά Γεωργίου του 5ου (1865-1936) της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1959, παντρεύτηκε τον πολύ πλούσιο Πολωνό πρίγκιπα, τον Stanislaw Albrecht Radziwill (1914-1976), και το 1988 παντρεύτηκε τον μεγάλο παραγωγό του Hollywood τον Herbert Ross (1927-2001), τον οποίο και χώρισε το 2001. Το τεύχος του Απριλίου 2009, του περιοδικού “Elle Decor”, αφιέρωσε πολλές σελίδες με φωτογραφίες και περιγραφές των 2 πολυτελή διαμερισμάτων που αυτή διαθέτει στο Παρίσι και στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο Manhattan (σελ. 12. http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Radziwill).

 Όπως γνωρίζουμε, η Jackie παντρεύτηκε τον John F. Kennedy το 1953, γιο του Joseph P. Kennedy, έναν από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες και πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών του 20ου αιώνα. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1963, η Jackie “έξυπνα” επέλεξε να παραμείνει με τα δύο της παιδιά κάτω από την “στέγη”(οικονομική, κοινωνική, πολιτική) και την “θαλπωρή” της πολύ ισχυρής οικογένειας Kennedy, μέχρι του σημείου να δεχτεί να συνάψει “ερωτικές” σχέσεις με τον μικρότερο αδερφό του συζύγου της, τον Bobby Kennedy (1925-1968), 6 μήνες μετά την δολοφονία του John F. Kennedy. Ο Bobby Kennedy ήταν τότε παντρεμένος με την Ethel Skakel Kennedy (1928- ) και είχαν κάνει “10” παιδιά μαζί σαν “καλοί” Χριστιανοί Καθολικοί. Ο Bobby Kennedy ποτέ δεν χώρισε την γυναίκα του, ενώ συνέχισε την ερωτική του σχέση με την Jackie μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι την δολοφονία του τον Ιούνιο του 1968. Γι’ αυτήν την “παράνομη” σχέση, ο David Heymann έγραψε το 2009 το βιογραφικό βιβλίο “Bobby and Jackie : A Love Story”, αναφέροντας τις μαρτυρίες διασήμων κοντινών προσώπων της οικογένειας Kennedy, όπως τους Pierre Salinger, Arthur Schlesinger, Gore Vidal και Truman Capote (σελ. 1-2. http://www.nypost.com/p/news/national/item_vUuGxPY7ZwSCuJiY…).

        Όταν τον Οκτώβριο του 1974, οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Ωνάσης έπασχε από την σπάνια αλλά θανατηφόρα μυασθένεια “gravis”, η Jackie τον έβαλε στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στο Παρίσι και έφυγε για την Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι είχε διάφορες “επαγγελματικές” υποχρεώσεις εκεί. Ενώ η Jackie έκανε την “μεγάλη ζωή” στην Νέα Υόρκη, η Χριστίνα Ωνάσης βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα της στο νοσοκομείο. “… Το 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο πλουσιότερος άνθρωπος σε όλη την υφήλιο, πέθανε μέσα σ’ένα νοσοκομείο των Παρισίων με την κόρη του Χριστίνα στο πλευρό του. Η μετρέσα του (Μαρία Κάλλας) είχε αποδράσει από το νοσοκομείο για ν’αποφύγει τους πολλούς φωτογράφους, ενώ η γυναίκα του βρισκόταν στην Νέα Υόρκη προετοιμάζοντας την γιορτή των γενεθλίων της κόρης της Caroline (μετ. από τ’αγγλικά) (σελ. 2. http://everything2.com/title/Aristotle%2520Onassis).

       Τον Μάρτιο του 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μεταφέρθηκε από την Γαλλία για να ενταφιαστεί στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο δικό του νησί, τον “Σκορπιό”. Στην κηδεία του Ωνάση παραβρέθηκαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες όπως και οι πιο ισχυροί επιχειρηματίες πάνω στην γη. Επίσης για την κηδεία “κατέφτασε” και η Jackie από την Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από τον μικρότερο αδερφό του δολοφονημένου συζύγου της, τον Edward Kennedy. Ο Edward Kennedy (1932-2009), πρώην γαμπρός της Jackie, παντοδύναμος Αμερικανός Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρεσβύτερος της πολύ πλούσιας και πολύ δυνατής Αμερικανικής “φατρίας” των Kennedy, δεν είχε πάει στην κηδεία του Αριστοτέλη Ωνάση για να “συμπαρασταθεί” στην Jackie ή για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον αποθανόντα “φίλο”, αλλά για να διαπραγματευτεί τα χρήματα που θα ελάμβανε η “πρώην” νύφη του από την διαθήκη του συζύγου της (σελ. 3. http://www.greek-islands.us/greek-people/onassis/). Έπρεπε να γίνει παζάρι για τα “χρυσά φλουριά” του Ωνάση, διότι ο τελευταίος σαν πονηρός Ανατολίτης και γνωρίζοντας πολύ καλά τις “αρπακτικές” διαθέσεις της Jackie, είχε μεσολαβήσει ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν θα επέτρεπε σε μια “χήρα” μη Ελληνικής καταγωγής να διεκδικήσει το 25% της περιουσίας του συζύγου της, όπως αυτό ίσχυε βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας για τις Ελληνίδες “χήρες”(http://arlingtoncemetery.net/jbk.htm).

        Αξίζει τον κόπο να δούμε πως πραγματικά συμπεριφέρονται τα σύγχρονα πρότυπα των “Neanderthal” όλων των εθνοτήτων και χρωμάτων, μέσα από την περιγραφή μιας σκηνής κατά την διάρκεια της κηδείας του Ωνάση, όπου στο ίδιο αυτοκίνητο συνοδείας προς το νεκροταφείο, βρίσκονται η Jackie Kennedy, ο Edward Kennedy και η Χριστίνα που τότε ήταν μόλις 25 χρονών και σε βαθιά θλίψη για τον χαμό του πατέρα της. Εκείνη την πολύ δύσκολη στιγμή για την Χριστίνα, η Jackie με την “στήριξη” του πρώην γαμπρού της, του Αμερικανού Γερουσιαστή Edward Kennedy, αποφάσισε ότι αυτή ήταν η “κατάλληλη στιγμή” να πιέσουν την μόνη “νόμιμη κληρονόμο” της αμύθητης περιουσίας του Ωνάση για να ενδώσει στις χρηματικές απαιτήσεις της. “Ούτε ιερό, ούτε όσιο” γι’αυτά τα “ανθρώπινα τρωκτικά” της κοινωνίας μας. “…Μέσα στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το νεκροταφείο, η Jackie και ο πρώην γαμπρός της, ο Teddy Kennedy, άρχισαν να πιέζουν με βάναυσο τρόπο την Χριστίνα για την διαθήκη, και την ανάγκη να επικυρωθεί το συντομότερο. Τρομοκρατημένη, η Χριστίνα σταμάτησε την πομπή των οχημάτων και δραπέτευσε από το αυτοκίνητο, συνεχίζοντας την πορεία με τους δικούς της συγγενείς…” (μετ. από τ’αγγλικά) (σελ. 4. http://www.pasthesite.com/Society_pas/Christina_onassis_a.htm).

Μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων (παζαριών), δικαστικών αναμετρήσεων και πιέσεων από την “φατρία” των Kennedy, και πιο συγκεκριμένα από τον πρεσβύτερο της οικογένειας, τον Αμερικανό Γερουσιαστή Edward Kennedy, η Χριστίνα δέχτηκε να πληρώσει στην Jackie 26 εκατομμύρια δολάρια αμερικάνικα με την συμφωνία ότι δεν θα διεκδικούσε τίποτα άλλο από την περιουσία του Αριστοτέλη Ωνάση (σελ. 8. http://en.wikipedia.org/wiki/Jacqueline_Kennedy_Onassis). Το ποσό των 26 εκατομμυρίων αμερικάνικων δολαρίων που έλαβε η Jackie σαν “αποζημίωση” το 1977, με σημερινές τιμές θα πρέπει ν’ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια αμερικάνικα. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!!! Όταν στις 19 Μαΐου του 1994, η Jackie Kennedy Onassis πέθανε από καρκίνο, αυτή ήταν μόλις 64 ετών, ενώ στην διαθήκη της άφηνε όλη την περιουσία της στα δυό της παιδιά, την Caroline και τον John Junior Kennedy. Η εκτίμηση της περιουσίας της τότε ήταν στα 200 εκατομμύρια δολάρια αμερικάνικα, δηλαδή πολλά, μα πάρα πολλά “χρυσά φλουριά” (σελ. 10. http://en. wikipedia. org/ wiki/Jacqueline_Kennedy_Onassis).

Τελικά, θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι την τελευταία στιγμή αποφάσισα ν’αφιερώσω ένα ολόκληρο μέρος του επιλόγου για την Jackie, όχι μόνο γιατί ήταν η τελευταία σύζυγος του Ωνάση και η πρώην σύζυγος του δολοφονημένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επίσης γιατί η ίδια σαν προσωπικότητα “έμοιαζε αφάνταστα” με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η Jackie ήταν απλά το “θηλυκό πρότυπο” του σύγχρονου “Neanderthal”. Φυσικά στο επόμενο και τελευταίο μέρους του επιλόγου μας για τον Αριστοτέλη Ωνάση θα μιλήσουμε για τα παιδιά του, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα, όπως και για την εγγονή του Αθηνά.

Υπάρχει ένα πολύ παλιό και σοφό λαϊκό ρητό που νομίζω ταιριάζει άψογα με την ουσία αυτής της “γκρίζας” ιστορίας, αλλά και με την σημερινή “υπαρξιακή κρίση” και “ανθρώπινη έπαρση” που έχουν στοιχειώσει την καθημερινή μας ζωή. Αυτό το παλιό ρητό λέει τα εξής:” Οι άνθρωποι σχεδιάζουν και οι Θεοί γελάνε”!!!!

 

jackie